Tahtakurusu

Tahtakurusu, Hemiptera takımının Cimicidae familyasından böceklerin ortak adıdır. Bunlar yalnızca memelilerden ve kuşlardan kan emerler. Kan emmek için geceleri konakçılarına yanaşırlar. Diğer zamanlarda ışıktan uzak yerlerde saklanırlar.

En çok bilinen türü koyu kırmızımsı kahverengi renkte ve 5 mm boyunda olan türüdür. Başlangıçta yarasa paraziti olduğu varsayılan bu hayvanların, mağara devrinden sonra insan paraziti olduğu düşünülmektedir.

Tahtakurusu

Tahta kurusu, kanla beslenebilmek için cildi deldiğinde tükürükleriyle birlikte bir anti-koagülan enjekte eder. Bu enzim kişinin ısırmaya verdiği tepki ve ısırığın büyüklüğüyle alakalıdır. Bir Tahtakurusu reaksiyonunun boyutunu etkileyen bir başka faktör, bir kişinin ısırılma sayısıdır. Birçok kez ısırılan insanların ısırık reaksiyonları da değişkendir ve tepkileri ısırık sayısı arttıkça az ya da çok yoğun olabilir. Tahta kurusu, insan derisini kanı çıkardıkları ince ağız delerler. Yatak böceği ısırıkları başlangıçta ağrılı değildir ve saatlerce veya günlerce fark edilmeden yaşayabilirler. Bu tahta kurusunun her beslenmede 10 dakikaya kadar insan kanını emebilme kabiliyeti vardır. Tahtakurusu ısırıkları, genellikle üst vücut, boyun, kollar ve omuzlar gibi maruz kalan deride görülür.

Tahtakurusu Isırığı

Tahtakurularının ısırmayla herhangi bir hastalık taşıdıkları bildirilmemiş olsa da, cilt tahrişlerine, psikolojik etkilere ve alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Isırıklar şiddetle kaşıntı hissi verdiğinden, aşırı kaşımayla cilt sorunu veya iyileşme sonrası iz kalması sorunları yaşanabilir. Tahtakuruları, havanın sıcak veya kuru olmasından bağımsız her ortamda canlı kalmayı başarabilirler. Çok soğuk havalarda yarı uyku durumuna geçip hiç yemeden 1 yıl yaşayabilirler. Pestisitlerin onları öldürücü olması için direkt vücutlarına temas etmesi gerekir.

Tahta kurularını rahatsız eden bir çok koku vardır ve lavanta kokusu da bunlardan bir tanesidir. Lavanta, Linalol adı verilen bir etken madde barındırır. Doğal olarak Linalol maddesi 150 den fazla bitki ve meyve türü tarafından üretilir.  Aynı zamanda birçok pestisit içerisinde de bu ve bunun gibi caydırıcı etken maddeler kullanılmaktadır.

Tahtakurusu neyi sevmez

Sadece tahtakurusu değil diğer haşereler içinde nane, tarçın, fesleğen ve narenciye gibi kokuların kovucu özelliği bulunmaktadır.

Koku bu haşereyi  öldürmese de, onları yuvalarından uzaklaşmaya yönlendirebilir. İlaçlama yaptırdığınız alana veya haşere tuzaklarına ister istemez yönelecek olan bu canlı ile bu şekilde mücadeleyi daha etkili hale getirebilirsiniz.